Mijn rolluik zit vast door de vorst. Wat kan ik doen?

Edwin - Dakkapel Expert

Edwin van Asten

Het beste advies? Gebruik je rolluik niet tijdens de vorstperiode. Als je probeert het rolluik te bedienen terwijl het vastzit, loop je een groot risico op beschadigingen en kan het zijn dat je het rolluik nog langer niet kunt gebruiken door verdere schade.

Ontdooi je rolluik

Er zijn methoden om je rolluik sneller te ontdooien, zoals het gieten van warm water eroverheen of het gebruik van speciale sprays. Deze methoden raden wij echter af. Warm water kan bijvoorbeeld het rolluik tijdelijk ontdooien, maar de volgende dag bevriest het weer, omdat het water in de lamellen gaat zitten en weer bevriest. Dit zorgt ervoor dat het rolluik de volgende dag nog steviger vastzit.

Wat is dan de aanbevolen aanpak? Laat het rolluik gesloten totdat het volledig is ontdooid. Dit voorkomt dat je het rolluik beschadigt en helpt ook warmteverlies tegen te gaan, gezien de isolerende werking van rolluiken. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om hun rolluiken in de winter continu gesloten te houden.

Waarom vriest een rolluik vast?

Er zijn hoofdzakelijk twee oorzaken: bevroren rubbers in de geleiders en condensvorming bij de lamellen. Bij lage temperaturen kunnen de rubbers in de geleiders bevriezen. Als je een rolluik door ons hebt laten maken in het dakkapel, zou dit niet moeten gebeuren omdat onze geleiders borstels gebruiken in plaats van rubbers, die niet bevriezen.

Het meest waarschijnlijke is dat condens via ventilatieopeningen binnenkomt en bevriest, kan echter niet worden voorkomen. Dit kan ervoor zorgen dat de lamellen vast komen te zitten, waardoor je het rolluik kunt beschadigen bij pogingen om het te gebruiken.

Hoe voorkom je dat je rolluik vastvriest?

Het is onvermijdelijk dat een rolluik soms bevriest, maar je kunt wel voorkomen dat je het beschadigt door te stoppen met gebruiken zodra je weerstand voelt. Wij bieden hiervoor ook obstakeldetectie aan met een Somfy motor, die ervoor zorgt dat het rolluik stopt met bewegen zodra het weerstand detecteert. Dit beschermt het rolluik tegen schade.

Is je rolluik nu vastgevroren? Dan is het een kwestie van geduld hebben tot het weer ontdooid is. We raden aan het rolluik gesloten te houden, zodat je het niet beschadigt en de kou buiten houdt.